ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

1920 – 2020 | Κρίσεις – ΑντιΚρίσεις – ΣυγΚρίσεις.
Μια διαδρομή 100 χρόνων με εναλλαγές ανάπτυξης και κρίσης. Το παράδειγμα της γεωργίας.

Η παρούσα αφήγηση εξιστορεί τη διαδρομή των τελευταίων 100 ετών που σημαδεύτηκαν από εναλλαγές περιόδων κρίσεων και οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, με κοινή αφετηρία τον πόλεμο, τη μετανάστευση πληθυσμών, την πείνα και τη φτώχια. Πρώτος σταθμός του αφηγήματος η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, οι εξελίξεις που πυροδότησε στο κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας και η ανάδειξη του κομβικού ρόλου των γεωπόνων στην ανασύνταξη της οικονομίας της χώρας. Σχεδόν εκατό χρόνια μετά, η χώρα μας έρχεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που συντάραξε και εκθεμελίωσε παγιωμένες καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, καθώς και πολύ πρόσφατα, με μία υγειονομική κρίση, η οποία έθεσε ερωτηματικά για το ρόλο της διατροφής σε αυτή. Η ίδρυση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και η εξέλιξή του μέσα σ’ αυτή την διαδρομή, επηρεάζει και επηρεάζεται απ’ όλα τα σημαντικά γεγονότα αυτής της περιόδου. Βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων και των μετασχηματισμών που άλλαξαν τη χώρα.

Οι πιο σημαντικοί σταθμοί της διαδρομής φιλοξενούν ένθετα ψηφιακά μέσα για την προβολή σημαντικού αρχειακού υλικού (φωτογραφιών, ντοκυμαντέρ και σπάνιων εγγράφων), ενώ οι γραφιστικές συνθέσεις, παρέχουν πλούσια ιστορική πληροφόρηση σε κάθε σταθμό του εκθεσιακού μας αφηγήματος. Παράλληλα, εργαστηριακός εξοπλισμός της πρώτης περιόδου λειτουργίας της Σχολής αλλά και μεταγενέστερος που αποκτήθηκε με τη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ, αφηγείται την ιστορία της γεωπονικής εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ το εκθεσιακό αφήγημα συμπληρώνουν δύο καταληκτικές ενότητες, με την εικαστική τέχνη και την τέχνη της συγγραφής να υφαίνουν τον ιδεολογικό απόηχο των πτυχών της σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η καταγραφή, η αποκωδικοποίηση, η ερμηνεία φαίνεται να είναι προσωπική υπόθεση και στοχεύει στο συναίσθημα του επισκέπτη, αλλά κυρίως στις μνήμες που αναδύονται για τις κρίσιμες στιγμές στην ιστορία που βιώσαμε άμμεσα ή έμμεσα και οι οποίες πυροδότησαν «μεταμορφώσεις», που μας καθόρισαν.

Σταύρος Ζωγραφάκης,
Διευθυντής του Γεωργικού Μουσείου Γ.Π.Α.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.09.2021 | 12:30

Εγκαίνια Υπαίθριου Γυμναστηρίου Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

O νέος χώρος υπαίθριας άθλησης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δημιουργήθηκε με στόχο την ενίσχυση της ελεύθερης πρόσβασης στον αθλητισμό όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Το νέο υπαίθριο Γυμναστήριο αποτελεί έμπρακτη λύση στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας των μελών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου –και όχι μόνο- στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Στο υπαίθριο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο οι αθλούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά και ανέξοδα τον ελεύθερο χρόνο τους, εντάσσοντας την ενόργανη αλλά και την αερόβια άθληση στην καθημερινότητά τους.

Η πραγμάτωση των στόχων που έχουμε θέσει μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε τις δράσεις με σκοπό την ένταξη των φοιτητών και του προσωπικού σε μια φυσιολογική ροή της καθημερινότητας, επαναφέροντας την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση στις ζωές όλων μας, εντός και εκτός Πανεπιστημίου.

Τα εγκαίνια του υπαίθριου Γυμναστηρίου θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 12.30 στις εγκαταστάσεις του (Ιερά Οδός 75, Βόρειο Τμήμα).

Να είστε εκεί!

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.09.2021 | 18:30

Παρουσίαση του Επετειακού Τόμου για τα 100 χρόνια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών «ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Ο μύθος που έγινε Ιστορία»

Η συμπλήρωση των πρώτων εκατό ετών από την ίδρυση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμπίπτει με την εκκίνηση κατακλυσμιαίων αλλαγών στην παγκόσμια γεωργία. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η ισχυρή  βούληση για την αντιμετώπιση της – εμφανέστατης και όχι πλέον αμφισβητήσιμης – κλιματικής αλλαγής οδηγεί στην ανατροπή πολυετών πρακτικών και δεδομένων μέσω της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η αυριανή ημέρα για τον πολυπληθή αγροτικό κόσμο της Γηραιάς Ηπείρου θα είναι ριζικά διαφορετική από ότι γνωρίζουμε σήμερα. Με τη σειρά της, η διαδικασία αυτή θα επιφέρει αλλαγές στη δομή και τις εσωτερικές ισορροπίες του αστικού ιστού των κρατών-μελών, καθώς αυτός είναι άμεσα εξαρτημένος, τόσο από άποψη διαβίωσης όσο και πληθυσμιακής συσχέτισης, από τα τεκταινόμενα στον αγροτικό χώρο και την ύπαιθρο. Σε αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, κατορθώνοντας ταυτόχρονα να διαφυλάξει και να ενισχύσει τη συνοχή της κοινωνίας. Στην εθνική αυτή προσπάθεια, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι στρατηγικός αρωγός, συμβάλλοντας όχι μόνο με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του δυναμικό, αλλά πολύ περισσότερο με το ιστορικό του βάρος. Η πορεία του Ιδρύματος στον χρόνο είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία όχι μόνο της ελληνικής γεωργίας αλλά και της ίδιας της Ελλάδας. Η ίδρυση του, άλλωστε, σηματοδότησε την αρχή του εθνικού μας αγώνα για τη διατροφική αυτάρκεια και τον αστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. Κανένας από τους στόχους αυτούς δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη καίρια συνδρομή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθώς το παρελθόν διδάσκει και φωτίζει τα βήματα μας προς το μέλλον, η επετειακή έκδοση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί μία ιστορική αναδρομή στο βάθος του χρόνου, πολύ πριν τη φυσική παρουσία του Ιδρύματος στο γεωγραφικό του στίγμα.  Η αριστοτεχνική παρουσίαση των αλληλένδετων διαδρομών της επιστήμης, του πολιτισμού και της ίδιας της καθημερινότητας στον ιερό τόπο του Βοτανικού αναδεικνύει τη θέση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ως θεμελιώδους συστατικού ενός υπερβατικού κύκλου ιστορικών γεγονότων, αναφορών και συμβολισμών.

Η παρουσίαση του Επετειακού Τόμου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18.30  στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιερά Οδός 75, Νότιο Τμήμα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελάκος, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κ. Νικολίτσα Τρίγκα.

Λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού SARS- CoV-2  η εκδήλωση θα μεταδίδεται και μέσω live streaming.

ΠΕΜΠΤΗ 30.09.2021 | 11:30

Παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Πιζάνια «Η Ελληνική Επανάσταση 1821 -1830»

Οι Έλληνες περιλαμβανόμαστε στους λαούς του πλανήτη που εμπέδωσαν την πολιτική τους αυθυπαρξία με επανάσταση. Λιγότεροι στην αρχή, γρήγορα η πλειονότητα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις κατέλυαν την οθωμανική δεσποτεία στους ιστορικούς τόπους τους, χτίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Το 1821 αποτελεί ένα αμιγώς επαναστατικό γεγονός, με την επιστημονική σημασία του όρου, μια ολοκληρωμένη πράξη ιστορικής και πολιτικής δημιουργίας, χάρη στην οποία οι αγωνιζόμενοι ραγιάδες μετεξελίχθηκαν σε πολίτες του εθνικού τους κράτους.
Το βιβλίο του Πέτρου Πιζάνια «Η Ελληνική Επανάσταση 1821 -1830» των εκδόσεων ΕΣΤΙΑ, βασίζεται σε  εκτεταμένη αρχειακή έρευνα, αναλύει τις ιστορικές δυναμικές προς την Επανάσταση, τον επαναστατικό πόλεμο και την  πολιτική του σημασία, την εγκαθίδρυση της πολιτικής ελευθερίας, της ισότητας και της λαϊκής κυριαρχίας, τις ιδεολογικές συνιστώσες του Αγώνα, την κοινωνική σύνθεση των ηγεσιών και των λαϊκών μαχητών, τη στρατηγική που ακολούθησαν οι ελληνικές ηγεσίες έναντι των ευρωπαϊκών δυνάμεων και, αντίστροφα, τη μεθοδική αντίδραση του οθωμανικού κράτους και τις απαντήσεις των Ελλήνων. Πρόκειται για επανάσταση με μαζική λαϊκή συμμετοχή η οποία απηχούσε με ένταση την ιδεολογική και γεωπολιτική σημασία της σε όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Ένθετα αποσπάσματα από κείμενα της εποχής επιτρέπουν στον αναγνώστη να αντιληφθεί ευχερέστερα το πνεύμα των αγωνιστών, απλών ανωνύμων και ηγετών. Το βιβλίο αποτελεί μια επιστημονική ιστοριογραφική πρόταση η οποία επιδιώκει να συμβάλει στην ορθολογική και κριτική ιστορική συνείδηση των σημερινών Ελληνίδων και Ελλήνων πολιτών.

Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, τα χρόνια του ’21, μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου από τους κ. Νίκο Καραπιδάκη, Καθηγητή του Ιόνιου Πανεπιστημίου και  Δρ. Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 11.30 στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιερά Οδός 75, Νότιο Τμήμα).

ΧΟΡΗΓΟΙ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: